Skip to main content
Kontakta oss

Otherside at Work växer snabbt. Nya kunder, utveckling av vår produkt och fler medarbetare ger oss nya möjligheter. Den här tillväxten gör det möjligt för oss att vidareutveckla vår plattform till en komplett lösning för Employee Sustainability & Wellbeing (ESW). Med detta hjälper vi organisationer att skapa en helhetsbild av hållbarhet och välmående bland medarbetare. Men tillväxt innebär även utmaningar. Hur undviker vi att växa till en “stor, trög organisation”? Stora företag riskerar att drabbas av långa beslutsprocesser och ineffektiv samordning – vilket kan skapa frustration bland både kunder och anställda.

På Otherside at Work tror vi att det är avgörande att ge medarbetare handlingsfrihet och självbestämmande. Det handlar inte bara om att säga det, utan också att aktivt minska beroenden. Detta präglar både vår produktutveckling och samarbetet med kunder, partners och leverantörer. I denna blogg förklarar Stef Roskam, VP Engineering på Otherside at Work, hur vi arbetar för att främja detta synsätt.

Varför mindre beroende är så viktigt
Stef: “När en organisation växer ökar antalet beroenden, då ansvar sprids ut över fler personer. Dessa beroenden kan finnas mellan team, mellan avdelningar, mellan dig och din kund eller mellan dig och en extern leverantör. Om du inte aktivt hanterar och minimerar dessa beroenden, blir arbetet långsammare. Du behöver ständigt koordinera, vänta och diskutera. Det kostar tid och energi – för både kund och anställda.”

Beroenden leder till:

  • Förseningar i utveckling och implementering
  • Minskad flexibilitet i produkt och organisation

Detta skapar mer frustration, både internt och externt.

“Vi vill att kunder ska kunna justera saker själva så långt det är möjligt, att team arbetar självständigt och att vi har kontroll över vår mjukvara,” säger Stef.

Beroenden inom mjukvaruteam: autonomi som möjliggörare
“En viktig princip när vi utvecklar produkten är att teamen har end-to-end ansvar för sina domäner. Varje team – bestående av en produktägare, utvecklare, business analyst och testare – arbetar med funktionellt avgränsade delar av produkten och kan arbeta självständigt, med så få beroenden som möjligt mot andra team.

Arkitekturen är central. En monolitisk applikation funkar med några utvecklare, men har du fyrtio utvecklare hindrar ni varandra. Därför har vi delat upp Xpert Suite i mindre, självständiga delar. Domäntjänster som kan köras självständigt och hanteras av ett team.

Även i teamstrukturen söker vi balans. Vid möjlighet delar vi inte upp roller (t.ex. frontend och backend), vilket ökar farten. Vi ser däremot till att det finns ett starkt frontend-komponentbibliotek så att även backend-fokuserade utvecklare kan arbeta effektivt. Men vissa roller delar vi medvetet upp. En och samma person som både business analyst och testare – det fungerar enligt oss inte. Då hamnar du i kläm mellan start och slut av en iteration och testarbetet tränger undan förberedelsen inför nästa iteration. Utveckling och testning är också två separata roller. Skickliga testare ser buggar andra missar; det är en särskild kompetens.”

Sådana val gör att team kan leverera snabbare och att stora samordningsmöten inte behövs. Stef: “Vi undviker organisationsövergripande event som Product Increment Events. Jag har aldrig hört någon bli genuint entusiastisk över SAFe. Du sitter exempelvis med femton produktägare i ett rum och försöker komma överens om vem som gör vad. Det är inte agilt och nästan omöjligt att styra eller justera under processens gång. Det är ofta ett resultat av tekniskt inriktade team, istället för affärsdomänsbaserade. Om backend ligger hos ett team, frontend hos ett annat, API hos ett tredje och ERP-integration hos ett fjärde – då blir det svårt att skapa värde till kunder utan stora samordningsmöten. Det gör processen seg och tidskrävande. Vi vill att teamen arbetar självständigt, har end-to-end ansvar för sitt värdeområde och slipper vänta på varandra. Du kan aldrig undvika alla beroenden, men de ska i största möjliga mån lösas mellan teamen – inte i storplanering med hela organisationen.”

Minskad beroende av engineering: kunder och konsulter i fokus
Vi jobbar också aktivt med att ge kunder och Customer Success större självständighet, redan när vi byggde Xpert Suite: som en flexibel plattform där kunder och konsulter själva kan administrera mycket.

“Behövs en engineer för varje liten ändring i konfigurationen, bromsas tempot,” säger Stef. “Då hör du: ‘Sprinten är full, kom tillbaka om tre sprintar.’ Det vill vi inte.”

“Därför ser vi till att konsulter och kunder kan hantera allt mer själva: anpassa workflows, integrationer, mailmallar och notisinställningar. Funktioner som tidigare bara kunde ändras med kod går nu att göra direkt i gränssnittet. Denna nivå av selfservice innebär mindre väntetid och bättre kontroll. Också inom API bygger vi ut möjligheten till selfservice: kunder kan själva styra vilken data de vill exportera till BI-plattformar och hur ofta. På så sätt behåller de själva kontrollen över sin datatrafik – och kan byta teknik utan att vänta på oss.

Vi arbetar också kontinuerligt med att öka oberoendet för våra Xpert Service Partners (som worldofwork, How2Wow och Baker Tilly). De kan nu själva konfigurera systemet för kunder. Vi lägger sista handen vid lösningar för att de även ska kunna göra mer speciella och stora migreringar – men för genomsnittskunden är detta nu redan möjligt.”

Minskad beroende av leverantörer: end-to-end ägarskap
På Otherside at Work vill vi dessutom vara så oberoende av externa leverantörer som möjligt. Vi förvaltar därför själva en stor del av vår tekniska infrastruktur.

“Vi ansvarar själva för våra brandväggar och vår virtuella miljö för programvaran,” säger Stef. “I större företag outsourcas ofta IT, ibland till flera aktörer i kedja. Då tappar du insyn och behöver koordinera mycket mer. Vi vill själva snabbt kunna agera och ha koll på detaljerna – så vi enkelt kan anpassa och felsöka utan beroende av andra.”

Minska beroenden, maximera möjligheterna
Oavsett om det gäller vår programvaruarkitektur, arbetsmetoder eller implementationer för kundmiljöer – allt handlar om att minska beroenden. Färre beroenden innebär:

  • Mer hastighet och flexibilitet
  • Mer självständighet och handlingsfrihet för kunder och partners

Det leder till mindre väntan och frustration, och mer arbetsglädje för våra team.
Det gör Otherside at Work till både en bra samarbetspartner och en attraktiv arbetsplats. Stef: “Folk kommer tillbaka till oss på grund av hur vi arbetar. Du får ägarskap och handlingsfrihet, och kan faktiskt göra skillnad här.”

Xpert Suite
Xpert Suite är en datadriven portal för Employee Sustainability & Wellbeing (ESW). Den stödjer organisationer i att etablera processer inom fem HR-områden: Prevention, Vitalitet, Frånvaro, Job Fit och Engagemang. Genom att koppla samman data från dessa områden skapas en unik helhetsbild av medarbetaren. På så sätt kan organisationer jobba mer målinriktat med hållbarhet och stöd till medarbetare.

Portalen är utformad för medarbetare, chefer, HR-specialister, företagsläkare, försäkringsbolag och fullmaktsombud. Varje användare har tillgång som är anpassad för deras specifika behov.

Vill du veta mer om Xpert Suite eller jobba på Otherside at Work? Kontakta oss.